Petni trn

Nastaje taloženjem kalcijuma na kosti, a formira se na donjoj strani pete u vidu malog koštanog ispupčenja ili više sitnih ispupčenja nepravilnog oblika. 

Šta je petni trn?

Petni trn nastaje taloženjem kalcijuma na kosti, formira se na donjoj strani pete. Može biti u vidu malog koštanog ispupčenja ili više sitnih ispupčenja nepravilnog oblika. Petni trn je često bolan i opisuje se kao osećaj uboda nožem u petu, a nekada može proći i neopaženo i konstatovati se tek nakon neke od dijagnostičkih metoda. Javlja se podjednako i kod žena i kod muškaraca svih starosnih dobi.

Uzrok nastanka petnog trna?

  • Usled stalnog pritiska na petu što je karakteristično za određene sportove
  • Trčanje, džogiranje, skakanje posebno kad je podloga tvrda
  • Loša obuća
  • Prekomerna težina
Žena džoger se hvata za bol u peti nastalog usred trčanja.

Da li je petni trn isto što i “plantarni fascitis”?

Odgovor je – ne. Plantarni fasciitis je upala plantarne fascije. Ovo je povreda dela tetive/ ligamenta/ pripoja koji se nalazi duž tabana/stopala (gazeća površina) od pete (pa ispod svoda stopala) ka prstima. Ova povreda je česta, uporna i bolna a oporavak može biti vrlo dug. Kad se tkivo upali najčešće boli ispod pete.

Zaposleni u Godea Medico vrše terapiju petnog trna nad pacijentom.

Lečenje petnog trna?

Konvencionalno lečenje podrazumeva odmor, vežbe istezanja, hlađenje (krioterapija) kao i upotreba antiinflamatornih lekova.

U novije vreme vrlo efikasnom terapijom lečenja petnog trna se smatra Shockwave terapija. To je terapija udarnim talasima koji se radijalno šire na mesto koje se tretira. Kod nas u ordinaciji imate mogućnost da za 5-7 terapija rešite problem petnog trna. Terapije se rade sa razmakon od 2-3 dana, kako bi dali organizmu potrebno vreme da resorbuje nataloženi kalcijum. Već nakon 2-3 terapije pacijent oseća olakšanje i bol je znatno smanjen.

Kao privremeno rešenje kod bolnih stanja izazvanih petnim trnom mogu se koristiti ulošci za obuću koji su najčešće napravljeni od silikona (imaju mekan središnji deo) i time rasterećuju petu i smanjuju pritisak na bolnom mestu.

Lorem...

Lečenje petnog trna?

Konvencionalno lečenje podrazumeva odmor, vežbe istezanja, hlađenje (krioterapija) kao i upotreba antiinflamatornih lekova. U novije vreme vrlo efikasnom terapijom lečenja petnog trna se smatra Shockwave terapija .To je terapija udarnim talasima koji se radijalno šire na mesto koje se tretira. Kod nas u ordinaciji imate mogućnost da za 5-7 terapija rešite problem petnog trna. Terapije se rade sa razmakon od 2-3 dana kako bi dali organizmu potrebno vreme da resorbuje nataloženi kalcijum. Već nakon 2-3 terapije pacijent oseća olakšanje i bol je znatno smanjen.
Zaposleni u Godea Medico vrše terapiju petnog trna nad pacijentom.

Kao privremeno rešenje kod bolnih stanja izazvanih petnim trnom mogu se koristiti ulošci za obuću koji su najčešće napravljeni od silikona (imaju mekan središnji deo) i time rasterećuju petu i smanjuju pritisak na bolnom mestu.

Specijalističke metode fizikalne medicine

Profesionalan pristup dijagnostici i planiranju terapija za potpuni oporavak i zdravlje Vašeg tela

Ili pozovite: 021 557 665, 063 570 244

Zakažite pregled